Zpět na články

Česká mincovna otevírá své virtuální dveře veřejnosti díky spolupráci s Virtuplexem

Možnost podívat se blíže na proces výroby mincí, které každý Čech nosí běžně ve své peněžence, získá veřejnost díky aplikaci ve virtuální realitě, na které spolupracoval Virtuplex s Českou mincovnou.

ZADÁNÍ

Přiblížit práci České mincovny včetně samotného procesu ražby široké veřejnosti

Česká mincovna stejně jako jiné komerční mincovny razí mince a medaile z drahých kovů jako je zlato a stříbro. To, co ale dělá narozdíl od ostatních je výroba oběžných mincí, kterými platíme. Díky tomu jsou produkty České mincovny přítomny v každé domácnosti. Co ale stojí za jejich výrobou? To se rozhodla Česká mincovna pomocí virtuální reality přiblížit široké veřejnosti.

Součástí virtuální aplikace jsou celkem 4 sekce:

Projekt je zatím součástí pouze prodejny na ulici Havelská v Praze. Pokud se ale uchytí, chce Česká mincovna postupně služby rozšiřovat i na další prodejny v České republice a na Slovensku.

ŘEŠENÍ

Příběh českých mincí

Motivací České mincovny k tomu, využít potenciálu virtuální reality, byla výstava EXPO. Konkrétně zkušenost s možností prohlédnout si český pavilon ještě před tím, než byl fyzicky postavený na místě konání akce. To vedení České mincovny nadchlo a přimělo k tomu, aby se rozhodlo stejnou technologii využít i pro představení samotné mincovny veřejnosti.

Cílem výsledné vizualizace bylo přenést zážitek z ražby mincí a medailí do posledního detailu. Vývojáři šli tak daleko, že pokud je v realitě třeba stisknout 2 tlačítka, i návštěvník ve virtuálně realitě bude muset stisknout ta stejná 2 tlačítka, aby dal stroj do provozu. Běžně se lidé navíc do prostor mincovny mohou podívat je v rámci dne otevřených dveří. Díky nové aplikaci nebudou vázáni jen na tento jeden den v roce a procházku mincovnu absolvují kdykoli budou chtít. Vznikají navíc možnost vyrazit si i vlastní, byť virtuální medaili s Českým lvem.

VÝZVY PRO VIRTUPLEX

1. Přenesení skutečnosti do posledního detailu

Většina projektů společnosti Virtuplex je zaměřená na modelaci budov. Tedy o poznání větších objektů, než jsou mince nebo medaile. Vývojáři si v tomto případě museli poradit s přenesením téměř mikroskopických detailů do prostoru VR a stejnou pozornost věnovat i speciálním interakcím. Nasimulování stlačení tlačítka je jedna věc, ale naprogramovat zvednutí tak malého předmětu jako je mince a zároveň ho i udržet v rukou, je téměř na hranici možností, které současná VR nabízí.

Tato technologie pracuje s funkcí headsetu, která umožňuje snímat pohyby rukou a polohy prstů. Pokud jsou prsty dostatečně u sebe, je situace vyhodnocená tak, že uživatel něco drží. Pokud se ale vzdálenost zvětší, předmět padá na zem. Minci nebo medaili je zároveň možné gestem prstů, který uživatelé znají například z telefonu, zvětšit a prohlédnout si detaily zblízka.

2. Zapojení fyziky

Medaile i mince jsou raženy ze vzácných kovů, které mají charakteristický vzhled a stejně tak musely působit i ve virtuální realitě. Programátoři ve Virtuplexu museli tedy zapracovat na tom, aby se mince správně leskly a zlato nepůsobilo pouze žlutě. Zároveň bylo třeba zapojit i fyzikální zákony, aby zážitek co nejvíce odpovídal realitě.

Jednou z atrakcí pro návštěvníky, je možnost sledovat pád padesátikorun přímo ze stroje, a dokonce si jednu z nich během pádu chytit a prohlédnout z blízka. Programování takových interakcí nebylo vůbec snadné a neobešlo bez odlaďování.

3. Rozsah zakázky

Ani samotný rozsah v podobě několika sekcí není pro zakázky, které Virtuplex pravidelně realizuje, typickým. Martin Albrecht za Virtuplex navíc dodává: „Myslím si, že šlo o nejnáročnější VR aplikaci, kterou jsme zatím ve Virtuplexu udělali. Běžné pracujeme na simulaci jedné místnosti, jednoho showroomu, ale tady šlo celkem o 3 prostředí.“

Nicméně i s takovými projekty si dovede Virtuplex poradit.