Zpět na články

Díky virtuální realitě se prodejny stávají hubem, říká Marco Donati

Díky virtuální realitě se prodejny stávají hubem, kde máte příležitost předvést historii brandu a její filosofii, říká Marco Donati, italský architekt a designer.

Donati, zakladatel významného architektonického studia Storage Milano, je autorem konceptu exkluzivních multibrandových prodejen značky Vermont, která si nechala u společnosti Virtuplex převést do virtuální reality svou první multibrandovou prodejnu. Její virtualizovanou podobou v rozměru 1:1 si Marco Donati prošel v naší hale o rozloze 600 m2. Hovořil s námi o tom, jak užitečné je si novou prodejnu „zažít“ před jejím postavením a o tom, jak se koncept nakupování v kamenných prodejnách radikálně proměňuje. Dle jeho slov otevírají nového technologie jako je virtuální realitě zcela nový koncept toho, co může retail nabídnout. Je ovšem na lidech, aby se jich chopili a dokázali je využít.

Jaké jsou vaše dojmy ze spolupráce s Virtuplexem na virtuální simulaci obchodu pro značku Vermont?

Využití virtuální reality je neuvěřitelně přínosné. Díky ní si uvědomíte dimenzi celého prostoru. Můžete vidět povrchové úpravy podlahy i nábytku a vnímat vše jako celek. Chyby, které ve virtuální realitě najdete navíc jednoduše opravíte. S celým týmem tak můžete pracovat například na tom, aby povrchové úpravy vypadaly lépe. V projektu se lze snadno vrátit o krok nazpět a zrevidovat ho. To je opravdu zajímavá zkušenost. Je to jako procházet obchodem dřív, než vznikne.

Jak ovlivňuje využití virtuální reality práci designérů a architektů?

Je to něco zcela nového. I pro naše studio to byla první podobná zkušenost vývoje projektu. Učili jsme se proto během samotného vzniku modelu. I přesto, že v našich hlavách konstruujeme vše ve 3D, virtuální model nabízí úplně nový a mnohem preciznější přístup. Designéři a architekti se proto musí naučit profesionálně komunikovat svoje projekty. Už ve fázi návrhu musí být mnohem přesnější a techničtější, protože na design se ve virtuální realitě můžete podívat shora, zdola nebo okolo něj i chodit. Díky virtuální realitě tak získáte pro klienta mnohem lepší produkt už před začátkem samotné stavby.

V souvislosti s využitím nových technologií se poslední dobou často hovoří o proměně samotné kultury nakupování. Jak vnímáte tento trend vy?

Je to úplná revoluce, která představuje pro značky i mnoho problémů. Lidé nakupují především značku, až potom oblečení. A nákup se dnes přesouvá na internet. Prodej módy probíhá více méně stejným způsobem posledních 100 či 200 let, a proto k nám do studia přicházejí zástupci značek a říkají – potřebujeme změnu, potřebujeme z prodejny udělat zážitek. Chtějí po nás, abychom jim našli řešení a přivedli lidi zpět do obchodů. Neuvědomují si, že to není jen otázka interiérového designu. Interiér je jen krabice. Vedle toho potřebujeme také design nákupního obřadu.

Pro nás jako designery je snadné změnit design, ale změnit pojetí obchodu bude trvat déle. Prodejna neznamená jen prodej, představuje samotného ducha značky. Nakupování na internetu je velmi snadné, ale chybí vám ten přímý zážitek. Hledáme proto, jaký zážitek kromě nákupu můžeme zákazníkovi nabídnout. Přidáváme sezení, čtení, odpočinek a zábavu. Fyzická prodejna a eshop se dnes mohou vzájemně skvěle doplňovat. Například si můžete přijít do obchodu vyzkoušet oblečení, vybrat velikost a zaplatit, ale už si ho neodnesete s sebou. A když přijdete domů, bude tam doručené zboží čekat. Součástí proměny kultury nakupování je tak i změna toku zákazníků prodejnou.

To, co popisujete, je doslova naplněním anglické fráze „step outside of the box“. Myslíte, že nové technologie pomohou překročit hranice prodejního zážitku jako prosté architektury a designu a přinést změnu po které zástupci značek volají?

Naprosto! Pomohou nám zcela změnit způsob, jakým zboží nabízíte zákazníkovi. Samozřejmě, internet vás do obchodu přiláká, ale vůbec nevyužívá všechny možnosti digitálních technologií. Dovedu si představit, že virtuální realitu zapojíme do samotného prodeje a zážitku z nákupu.

Například, v obchodě můžete vystavit jen několik kousků určitého trička, třeba v bílé nebo neutrální barvě. Abychom si ho mohli vyzkoušet, nepotřebujeme rozvěsit na stojany všechny barvy, protože ve virtuální realitě si barvy na tričku můžete vyměňovat a vybírat.

Víte, co to znamená, když samotnou prodejnu nemusíte mít naloženou zbožím? Můžete minimalizovat plochu prodeje a místo toho investovat peníze do zážitků a unikátních služeb zákazníkovi. Prodejny se tak stávají hubem, kde máte příležitost předvést historii brandu a její filosofii. To na internetu není tak snadné. Prodej je tedy čím dál víc založen na vyprávění příběhu a vy musíte svůj personál zaškolit tak, aby ho uměl zákazníkovi předat.. Pokud jde o značku, proměna prodejny jde ruku v ruce s proměnou přístupu k prodeji. Neměníte totiž jen prostor, kde prodáváte, ale zároveň musíte změnit i nabízené služby. Protože právě služby a lidé vašeho obchodu představují to „něco navíc“.