Zpět na články

Virtuální model Prahy na Měsíci včetně unikátního lunárního roveru

Stačí nasadit brýle a na záda obléct batoh. V ten okamžik se přesunete na tisíce kilometrů vzdálený povrch Měsíce.

To co se tak ve skutečném světě podařilo zatím jen hrstce lidí je najednou možné zažít z povrchu Země, konkrétní z pražské haly Virtuplexu. 

Ten převedl do virtuální reality model Nové Prahy na Měsíci společně s českým roverem LUNIAQ inspiravaným vozem Škoda. Autorem návrhů je vizionář, vystudovaný vesmírný architekt a šéf pražsko-londýnského architektonického studia Xtend Design.

Výlet do budoucnosti

Dobývání Měsíce nedá lidstvu stále spát. Plánují se soukromé lety i vědecké mise, které mají za úkol tuto přirozenou družici Země prozkoumat natolik dobře, abychom ji jednou v budoucnu mohli snad i obývat. Jak by ale taková měsíční základna vypadala? Možná tak jak ji navrhl vesmírný architekt Tomáš Rousek.

Ve své vizi měsíční základny na jižní polokouli Měsíce navázal na koncepty Global Moon Village, které představil pár let nazpět se svými kolegy ze studia Xtend Design. Současný model Nové Prahy na Měsíci se skládá z množství prefabrikovaných modulů i staveb postavených na místě z lunárního prachu technologií 3D tisku. Obytné moduly jsou doplněné laboratořemi, výrobními kapacitami, skleníky, solární farmou a přistávacími rampami.

„Vize Prahy na Měsíci demonstruje, kam až se může naše společnost rozvíjet. Začíná to být už konečně aktuální. Libuše předvídala, že sláva Prahy se bude dotýkat hvězd. Určitě by ale byla ráda, kdyby v její době fungoval Virtuplex v Horních Počernicích a mohla ji svým kolegům ukázat. Dnes více než tisíc let po Libuši se o tom můžeme bavit seriózně,” říká Tomáš Rousek.

Využití virtuální reality nemá hranice

Díky největšímu VR prostoru v Evropě studia Virtuplex je totiž možné se po měsíční základně projít v reální velikosti. „Každý den v naší přes 600 metrů čtverečních velké VR laboratoři zažívají klienti na vlastní kůži své developerské projekty, od nových designů prodejen, bytů, administrativních budov, renovací veřejných prostor, nádražích až po modely celých nových městských čtvrtí. Možnost projít si možná budoucí město na Měsíci je však z tohoto pohledu naprosto unikátní,” vysvětluje Martin Petrovický, spoluzakladatel a CEO společnosti Virtuplex a dodává: „Stejně jako to vidíme u standardních komerčních projektů, možnost simulovat budoucí produkty, stavby a infrastrukturu ve virtuální realitě obrovskou měrou přispívá ke zrychlení, zefektivnění a zlevnění jakéhokoli projektu, na Zemi i na jakékoliv jiné planetě. ”

První český měsíční rover LUNIAQ ve VR

Součástí návrhu Nové Prahy na Měsíci je i elektrický vůz LUNIAQ inspirovaný designem aut Škoda. I ten je možné ve virtuální scéně na Měsíci obdivovat. Do vozítka LUNIAQ se vejdou až čtyři astronauti a stojí na architektuře MMSEV (Multi-Mission Space Exploration Vehicle) od NASA. Rover umožňuje autonomní a dálkově ovládaný provoz. Po obou stranách má výstupy, které se dají napojit k obytným modulům měsíční základny. Vzadu se nachází další vstup, který umožňuje astronautům přímo vstoupit do vesmírných skafandrů tak, aby se do interiéru nedostal měsíční prach. Elektrický pohon čerpá energii z baterií s pevným elektrolytem. Ty je možné dobíjet skrze střešní solární panely, které se dají rozvinout. Na střeše se nachází také chladiče a antény pro komunikaci. Naopak ve spodní části je průhledové okno, které umožňuje řidičům sledovat terén přímo před vozidlem. Nad ním jsou umístěny stereoskopické kamery pro skenování terénu a pro 3D zobrazení výhledu vhodného pro ovládání vozu na dálku.

Díky autu LUNIAQ je tak jasné, čím by se po české vesmírné základně jezdilo. Podle Tomáše Rouska je to jen otázka naší motivace a financí, kdy se tak skutečně stane. Do té doby můžeme po vesmírné základě chodit alespoň ve virtuální realitě a připravovat vše na den, kdy na Měsíci skutečně začneme stavět.