Zpět na články

Virtuplex součástí největšího festivalu kosmických aktivit

Ukázat, že hranice využití virtuální reality sahají až do vesmíru přijel na letošní ročník festivalu Czech Space Week tým Virtuplexu.

Ten na dvoudenní konferenci Space2Business odprezentoval model Základny na Měsíci od vesmírného architekta Tomáše Rouska.

Česká stopa ve vesmíru je čím dál viditelnější a její potenciál a talent v oblasti kosmických aktivit dále roste. V porovnání s dalšími státy, které do Evropské vesmírné agentury (ESA) vstoupily v posledních letech, je ČR hodnocena jako nejúspěšnější, a může dobře konkurovat i řadě západních zemí. České firmy se v posledních letech etablovaly jako skvělí dodavatelé vybavení a subsystémů pro kosmické mise a nyní začínají budovat kapacity pro vývoj, výrobu a integraci komplexních systémů a celých kosmických misí. Navíc má Česko nově po více než 40 letech i svého astronauta. Budoucnost českého kosmického průmyslu tak vypadá velice slibně a Virtuplex chce být u toho!

Možnosti využití virtuální reality v kosmickém odvětví odprezentovali zástupci Virtuplexu na největším tuzemském festivalu kosmických aktivit Czech Space Week 2022. Pomocí cloudové platformy VR Manager, která umožňuje připojení do projektu odkudkoli na světě, přenesli do virtuálních brýlí projekt Základny na Měsíci od vesmírného architekta Tomáše Rouska. Návštěvníci akce, pocházející z řad Evropské vesmírné agentury (ESA), Agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA) a z předních českých i zahraničních kosmických společností, si tak mohli užít virtuální procházku po povrchu Měsíce. Zároveň načerpali inspiraci pro využití virtuální reality ve svých vlastních projektech.

„Obrátilo se na nás několik zahraničních zástupců, kteří si pohrávají s aplikací virtuální reality ve svých misích a projektech. Získali jsme kontakty na kosmické společnosti například z Japonska nebo Francie. Jsme zvědaví, jak se bude spolupráce dále vyvíjet,” říká za společnost Virtuplex Michael Sidó.

Virtuální plán Základny na Měsíci a účast Virtuplexu na festivalu Czech Space Week tak ukazuje, jak široké využití virtuální realita má. Neváhejte se na nás proto obrátit, pokud i vy řešíte projekt spojený s kosmickým průmyslem.