Zpět na články

Vývojová laboratoř pro virtuální realitu Virtuplex expanduje na Slovensko

Virtuplex, jedna z předních českých společností specializující se na využití virtuální a rozšířené reality v oblasti real estate, retailu a developmentu, expanduje po čtyřech letech svého působení na trhu do zahraničí.

Celosvětově unikátní VR laboratoř o velikosti 700 m2 dnes Virtuplex otevřel na předměstí Bratislavy. Rozhodl se tak reagovat na poptávku svých zákazníků působících na Slovensku. Ti nyní získávají příležitost pracovat na svých projektech v největší komerčně dostupné hale pro virtuální realitu na světě.

„Expanze do další země, která se mohla uskutečnit i díky nárůstu množství zákazníků, byla součástí strategického plánu společnosti. Chtěli jsme jít naproti našim klientům, kteří působí nejen na slovenském trhu. Už nyní, při otevření unikátního VR prostorou, registrujeme pozitivní zpětnou vazbu od místních zákazníků. Věříme tak, že naše rozhodnutí expandovat na Slovensko byla správná volba,” říká spoluzakladatel Virtuplexu, Pavel Novák, který bude mít na starosti dočasné vedení slovenské pobočky sídlící v administrativním centru Squarebizz v městské části Bratislava-Bory.

Firma chce v zahraničí navázat na znalosti a nabité zkušenosti, které od roku 2019, co na českém trhu působí, získala a ukázat slovenským zákazníkům, jak bohatý přínos může mít využití VR pro jejich podnikání a byznys. „Virtuální realita pro mě představuje unikátní způsob, jak přiblížit zákazníkům zážitek z navrženého prostoru. Díky možnosti volného pohybu ve virtuálním dvojčeti budovy navnímá zákazník mnohem lépe kompozici jednotlivých místností, jejich velikost, použití materiálů i konečný design. Díky rozloze haly, si navíc vše může prohlédnout ve velikosti 1:1. Případné nedostatky návrhu je díky tomu možné odladit s architektem ještě předtím, než se přistoupí k samotné stavbě, a díky tomu ušetřit čas i peníze, které by jinak klient do případných oprav investoval. Zároveň je virtuální realita skvělý nástroj pro prezentaci projektu investorům, budoucím nájemcům a dalším klíčovým hráčům,” říká obchodní ředitel slovenské pobočky Virtuplexu, Martin Mihalec.

Virtuální realita se stává nezbytným pomocníkem architektů

Zákazníci na Slovensku budou pro své projekty moci využít halu, která je o 100 m2 větší než ta v pražských Horních Počernicích. Se svými 700 m2 se tak jedná o největší komerčně dostupný prostor pro volný pohyb ve VR na světě vybavený nejmodernějšími technologiemi. Jeho design připravil vesmírný architekt Tomáš Rousek, který je také autorem známého projektu Základny na Měsíci. Tu Virtuplexu prezentoval ve VR u příležitosti loňského ročníku vesmírného festivalu Czech Space Week, jehož byl partnerem.

Možnosti využití VR si v pražském Virtuplexu za dobu jeho působení vyzkoušely desítky klientů především z oblasti real estate. Mnozí z nich se po pozitivní zkušenosti navíc i vracejí a s Virtuplexem spolupracují na vícero projektech, jako například automobilka Škoda Auto, společnost Procter & Gamble nebo developerské společnosti Penta Real Estate, YIT, Crestyl či Amadeus Real Estate, se kterým Virtuplex spolupracoval na redesignu obchodních prostor. Pod zkušenýma rukama vývojářů z Virtuplexu “ožily” také ikonické projekty, jakými jsou OD Máj, rekonstrukce hotelu Intercontinental a revitalizace Masarykova nádraží, kde došlo k úzké spolupráci s týmem Studia Zaha Hadid Architects. Spolupráci s Virtuplexem navázala i Slovenská spořitelna, která v kooperaci s výzkumnou agenturou IPSOS testovala vzhled budoucích poboček. Virtuální podobu získal také pavilon České republiky na EXPO 2020 v Dubaji a charitativní projekt prvního Domu Ronalda McDonalda v České republice.

V rámci strategického plánu směřování firmy, už nyní Virtuplex zjišťuje, jaká je situace na poli využití VR i v dalších evropských zemích. Do budoucna tak nebude Bratislava jedinou destinací, kam Virtuplex vykročí.