Späť na články

OD Máj: Virtuální realita pomáhá k pronájmu obchodních prostor

Společnost Amádeus Real má více než 30 let zkušeností v oblasti budování, provozu a pronájmu obchodních center i kancelářských a obytných prostorů.

Na trhu působí od devadesátých let a odbavila již přes 20 developerských projektů. Nyní pracuje za pomocí využití virtuální reality na rozsáhlé rekonstrukci ikonického obchodního domu Máj.

Zadání

Propracované vizualizace a precizně zpracované katalogy už developerům dnes často k prezentaci svých prostor klientům nestačí. Chtějí je přenést do místa, které si pronajmou před tím, než bude stát a umožnit jim tak, naplno zažít vjem například z jejich budoucího obchodu. Zároveň je pro developerskou společnost klíčové, aby si její vedení dokázalo představit, jak budou nabízené prostory k pronájmu vypadat. To může být z pouhého návrhu architektů ne příliš jasné. Tyto impulsy vedly společnost Amádeus Real k tomu, aby vyhledala kancelář na virtuální realitu Virtuplex, která jí pomohla posunout proces rekonstrukce objektu i způsob nabízení prostor k pronájmu o úroveň výše.

Řešení

Společnost Amádeus Real propojila po úvodní schůzce operátory Virtuplexu se svými architekty, kteří dodali potřebná data k převodu do virtuální reality. Do měsíce si vedení společnosti včetně manažera projektu Václava Klana poprvé prošlo ve virtualizovaném obchodním domu zhruba 17 000 m2 plochy, která představuje 11 pater OD Máj. S architekty a projektanty se od té doby do Virtuplexu pravidelně vrací. Mají možnost prohlédnout si dispoziční řešení všech prostor, a rozhodnout se tak pro dílčí úpravy v projektu, které obratem zanesou do návrhu rekonstrukce obchodního domu tak, aby vyladili jeho přestavbu k dokonalosti ještě před tím, než skutečně začne.

Nájemníci si pomocí VR vyladí obchodní jednotku podle svých představ

Klíčové slovo k podobě budoucích prostor mají také nájemníci, kteří si do Virtuplexu přijíždí prohlédnout své jednotky. Říct si, jak by měla být zrovna ta jejich dispozičně řešená, jaké má úskalí nebo si vybrat místo o jednotku vedle pro ně představuje vysokou přidanou hodnotu. Obohacují je názor nájemníků i pro vedení developerské společnosti. To se po dohodě s architekty rozhodlo pro řadu úprav, s kterými před využitím virtuální reality nepočítalo, neboť si to pouze pomocí výkresů a vizualizací nedokázalo představit. Díky virtuální realitě tak společnost Amádeus Real ušetřila čas a peníze, které by jinak musela investovat do případných stavebních úprav.

Díky naprostému pocitu tzv. immerse a skutečnosti, že si může klient libovolně měnit měřítko, v kterém stavbou prochází, si navíc všimne i drobných detailů, které by při průchodu reálnou stavbou opomněl. Zatímco v měřítku 1:1 navnímá výšku stropů, rozlohu místností nebo šířku chodeb, při změně měřítka na 1:50 získá nad stavbou nadhled a pochopí, jak objekt funguje jako celek.

„V případě OD Máj pro nás byla nejnáročnější modelace okolní scenérie. Bylo důležité, aby měl člověk při průchodu virtuální realitou opravdu autentický vjem a pocit, že před sebou nemá jen fotografii, ale že vidí 3D modely všech budov v centru Prahy. Neméně obtížná byla také vizualizace samotného obchodního domu, který je ikonickou stavbou. Museli jsme tak dbát na to, aby bylo jeho virtuální dvojče takřka identické s reálným objektem.”

Pavel Novák, Spoluzakladatel a obchodní ředitel, Virtuplex

Zpětná vazba zákazníka

„Ve spolupráci s Virtuplexem se nám daří vytvořit všechny obchodní jednotky takřka na míru podle přání nájemníka. Díky tomu můžeme všechny úpravy zanést do architektonického návrhu před počátkem rekonstrukce a zároveň ušetřit. Případné opravy by nás pak ve skutečné stavbě stály více. Vzhledem k tomu, že se nám spolupráce velmi osvědčila, začali jsme pracovat na modelaci dalšího projektu, který bude mnohonásobně větší než obchodní dům Máj.”

Petr Vosmík, Koncepční manažer, Amádeus Real