Späť na články

Procter & Gamble zprostředkoval virtuální zážitek svým slovenským partnerům

Za volným pohybem ve virtuální realitě už nemusí klienti Virtuplexu nutně dojíždět do haly v pražských Horních Počernicích. S vybavením Virtuplex nově přijede tam, kam zákazník potřebuje.

Jako první si toto řešení vyzkoušela společnost Procter & Gamble.

ZADÁNÍ

Atraktivní zážitek z produktové prezentace ve virtuální realitě zažilo vedení kosmetické společnosti Procter & Gamble (P&G) společně se svými byznys partnery v hale společnosti Virtuplex. Její vývojáři připravili pro tyto účely 5 různých virtuálních světů, které tématicky ladily s prezentovaným produktem. Uživatelé se tak prošli po mrazivé Arktidě, vysokých Alpách nebo zarostlou džunglí. V každém světě pak narazili na daný produkt, který si mohli prohlédnout v prostředí, do kterého by se měl koncový zákazník pomyslně přenést při jeho používání. Díky bezdrátovým backpackům a volnému pohybu v hale o rozloze 600 m2 se uživatelé naplno ponořili do virtuální reality. Prezentace nových produktů díky tomu získala na mnohem vyšší atraktivitě a přinesla efektivnější komunikaci mezi společností P&G a jejími obchodními partnery.

Vedení společnosti P&G chtělo tento zážitek zprostředkovat i svým partnerům ze Slovenska, aniž by za ním museli do haly Virtuplexu v pražských Horních Počernicích fyzicky dojet. Nabízelo se využití unikátní aplikace Virtuplex OS, která umožňuje vzdálený přístup do virtuálního prostředí odkudkoliv na světě.

ŘEŠENÍ

Virtuplex přišel se zcela novým využitím cloudové platformy Virtuplex OS, které mělo slovenským obchodním partnerům společnosti P&G zprostředkovat stejný zážitek z virtuální reality, jako kdyby za ním cestovali do Prahy.

1. KROK

Vývojáři Virtuplexu začali pracovat na způsobu, jak přenést celou virtuální scénu do prostorů zasedací místnosti v hotelu v Tatrách, kde se společnost rozhodla virtuální zážitek svým slovenským kolegům zprostředkovat. Místnost měla rozměry 14 x 4 m, a proto se musely vymodelované virtuální světy nejprve upravit tak, aby se do malých prostor vůbec vešly. Zároveň bylo třeba dbát na zachování klíčových prvků v každé scéně, které byly pro výsledný zážitek z VR stěžejní.

2. KROK

Další krok spočíval ve vytvoření a nastavení vizuální mapy, která je klíčová pro správné snímání headsetu. Díky této funkci, se uživatel plynule pohybuje v prostoru, nenaráží do stěn a má přehled o poloze ostatních lidí ve virtuální scéně. Jako vizuální kotvy využili vývojáři bannery a polepy na podlahu, které rozčlenily volný prostor a vytyčily hranice pro bezpečný pohyb. Ve finální podobě scény se nakonec mohli pohybovat 4 lidé najednou.

3. KROK

Nakonec bylo potřeba zajistit stabilní internetové připojení na místě konání akce a poskytnout celkový servis od přípravy místa, po nasazování backpacků a headsetů až po finální úklid.

„Díky této zakázce pro společnost Procter & Gamble se nám otevřela úplně nová služba, kterou můžeme našim klientům nabídnout. Na minimálním doporučením prostoru zhruba o rozměrech 10 X 10 metrů jsme schopni nyní odprezentovat projekt, který bychom dříve připravovali pouze na míru naší haly. Tato služba je ideální například pro ty, kteří jsou zdaleka nebo chtějí projekt ukázat klíčovým investorům, které by zkrátka do naší haly nepřesvědčili přijet,” říká za Virtuplex Lenka Kriššáková. 

ZPĚTNÁ VAZBA ZÁKAZNÍKA

„I přesto, že produktová prezentace se odehrála na menším prostoru, efektivitě celého řešení to vůbec neubralo. Možnost ujít i pár kroků ve virtuální scéně je nesrovnatelná s pouhým teleportem z místa na místo. Naši obchodní partneři byli nad míru spokojeni. Během dvoudenní nepřetržité prezentace jsme za pomocí zaměstnanců Virtuplexu obsloužili více než 50 lidí. Určitě v tom vidíme potenciál do budoucna, jak připravovat produktové prezentace i v ostatních zemích,” říká Barbora Líška Kratochvílová, marketingová ředitelka P&G.