Zpět na články

Ve Virtuplexu postavíte úplně mimořádný svět, říká Aleš Kysela z EXPO

Proč vznikla virtuální podoba českého národního pavilonu pro světovou výstavu EXPO 2025 a jaké budou s pavilonem další plány? Více v rozhovoru s marketingovým ředitelem českého EXPO týmu, Alešem Kyselou.

Co vám přinesla spolupráce s Virtuplexem?

Díky spolupráci s Virtuplexem jsme získali naprosto jedinečnou možnost postavit celý národní pavilon ve virtuální podobě. Myslím si, že ostatní země takovouhle příležitost nemají, protože Virtuplex je v tom co nabízí opravdu světově unikátní. Virtuální premiéru národního pavilonu pro EXPO 2025 bychom tak nikde jinde udělat ani nemohli. Tato spolupráce nám umožnila odprezentovat pavilon našim partnerům, hostům i novinářům. Ze zpětných reakcí, které mám, mohu říct, že všichni jsou z toho přímo nadšení!

Takže ta možnost projít se pavilonem je pro novináře nebo jakéhokoliv hosta tím největším zážitkem?

Přesně tak. Platí to pro hosty, novináře i partnery. A pro nás a celý realizační tým, který za přípravou stojí, samozřejmě taky. Tam to má ještě další přidanou hodnotu. Tou je, že díky virtuálnímu modelu můžeme vidět, kde jsou jaká úskalí, kde můžeme něco zlepšit, kde nám něco chybí nebo přebývá. Zkrátka je možné pavilon vyladit do posledních detailů. Je to úplně mimořádný svět, který tady postavíte. Přijdete do úplně prázdné haly a říkáte si, co se tady bude dít, a potom najednou chodíte ve virtuálním světe a je to opravdu unikátní. A to, jakým způsobem to dokáže Virtuplex připravit, je naprosto jedinečné. Vím, že pan generální komisař se do celého virtuální modelu úplně zamiloval a už nyní hledá další možnosti, jak bude moci Virtuplex český národní pavilon odprezentovat i v Japonsku. 

Jaký pocit jste při prohlídce virtuálního pavilonu měl?

Je to, jako kdybyste už v tom postaveném pavilonu stáli. Dával jsem si pozor, abych nikam nespadnul a do ničeho nenarazil, a to i přesto, že jsem nebyl ve virtuální realitě poprvé. Nedá se tomu zabránit. Je opravdu úžasné, jak můžete stoupat, klesat a prohlížet si různá zákoutí. Vidíte celý projekt v jeho komplexitě.

V čem vám virtuální model nejvíce pomohl?

Samozřejmě nám výrazně pomohl v té prezentaci partnerům, médiím a hostům. Ale on nám pomohl už předtím, kdy jsme viděli, jak by ten pavilon mohl vypadat. To podstatné je, že nám bude pomáhat i po této akci. Dovedeme si představit, že sem přivedeme hostesky a další lidi, kteří budou v pavilonu pracovat. Ještě před svým odjezdem do Japonska, se tak budou moci s celým prostorem detailně seznámit. Takže těch využití je mnohem víc, než jen prezentace pro hosty, za což jsme ale samozřejmě taky rádi. A musím zdůraznit, že to fungovalo výborně. Koneckonců byl tady i japonský velvyslanec, který se zdá poprvé v životě chodil ve virtuální realitě o těchto rozměrech a i jemu, a to je člověk, který přijíždí ze země, která je technologicky velmi vyspělá, se to hodně líbilo.

Máte v plánu umožnit prohlídku pavilonu i ostatním lidem, kteří se do Japonska nedostanou, například v podobě nějakého demo videa na počítači?

Ano, je to určitě jedna z cest, jak přemýšlíme. Chceme i těmto lidem umožnit, aby si mohli pavilon projít. Jediná škoda je, že nemůžou přijet sem — do Virtuplexu. Kdyby tomu tak bylo, tak tady bude stát stejná fronta, jak na ten skutečný pavilon v Ósace.