Zpět na články

Virtuplex převedl dětský hospic na Cibulce do VR

Jaká bude historická usedlost Cibulka v roce 2026? Taková, jakou si mohli na mediálním eventu ve Virtuplexu prohlédnout a ve velikosti 1:1 projít novináři z řad mainstreamových i architektonických médií.

Spolupráce Virtuplexu s Nadací rodinou Vlčkových je příklad toho, kdy virtuální realita skutečně pomáhá. Tentokrát k tomu, aby se malým pacientům a jejich rodinám co nejvíce líbilo v dětském hospicu na Cibulce.

Na virtuální prohlídku touto historickou usedlostí, která bude dokončena v roce 2026, se do Virtuplexu přišli podívat také novináři. Ti si mohli dětský hospic projít v jeho životní velikosti a nabrat rozhovory se zástupci Virtuplexu, Nadace rodiny Vlčkových a architektonického studia Petr Hájek Architekti, které má rekonstrukci objektu na starosti.

V pětičlenných skupinách se novináři pohybovali po hale Virtuplexu o rozloze 600m2. Za pomoci operátora se teleportovali z jedné části usedlosti do druhé tak, aby si mohli prohlédnout celý objekt, včetně pokojů pro rodiny, zahrad anebo přijímací recepce. Součástí prohlídky byl také 4D zážitek v podobě přidání skutečné židle do virtuální scény. Novináři si tak mohli sednout do “prvního křesla” v hospicu Cibulka a zažít na vlastní kůži atmosféru, kterou tým architektů, včele s vedoucím projektu Františkem Brychtou, vykouzlí pro rodiny s vážně nemocnými dětmi.

Na akci přišlo celkem 18 novinářů, mezi kterými nechyběl ani televizní štáb Novy nebo České televize. Z odborných architektonických médií dorazil například redaktor z magazínu INTRO, Stavitel nebo ERA21.