Zpět na články

Česká mincovna zahájila ražbu virtuálních mincí

Nahlédnout pod pokličku výroby mincí, které každý z nás nosí běžně v peněžence mohou nyní zájemci díky aplikaci vyvinuté společností Virtuplex.

Možnost zažít ražbu běžných korunových mincí, kterými denně platíme, nabízí Česká mincovna nově v Praze. A to díky aplikaci ve virtuální realitě, kterou si každý může vyzkoušet na její pobočce v Havelské ulici. Spolupracovala na ní se společností Virtuplex. Ražbu mincí tak může veřejnost zažít alespoň zprostředkovaně i jinde než v České mincovně v Jablonci nad Nisou, která pro ČNB oběžné mince vyrábí.

„Pro aplikaci využíváme brýle Oculus Quest, které spadají do portfolia společnosti Meta, respektive Facebooku. Je to zařízení, které umožňuje velmi jednoduchým způsobem dostat virtuální realitu na jakékoliv místo. Dává České mincovně prostor prezentovat virtuální realitu na prodejně, ale také ji odvézt třeba na výstavu. Pro tuto aplikaci jsme zvolili variantu, kdy všechno ovládáte rukama. Nepotřebujete držet v rukou ovladače, které mají spoustu tlačítek, a hrozí, že návštěvník zmáčkne to nesprávné. V samotném úvodu si zvolíte jazykovou mutaci, a poté následuje stručný průvodce, který vám ukáže, jak vybírat z menu a jaká gesta můžete v prostředí používat. V aplikaci je jednak nápověda, která vás vede, a druhak se můžete zkoušet intuitivně dotýkat, brát předměty do ruky a otáčet je,“ říká k aplikaci Martin Albrecht ze společnosti Virtuplex.

Jak velkým přínosem je aplikace pro Českou mincovnu, co je její součástí a proč si její zhotovení společností Virtuplex vedení mincovny poptalo, představil v rozhovoru marketingový ředitel České mincovny Jaroslav Černý.

Z čeho se aplikace skládá?

Dělí se do čtyř částí. V první z nich se návštěvník ocitá před lisem na oběžné mince, který razí padesátikoruny. Tu si můžete vzít do ruky, otočit, prohlédnout a zase vhodit zpět. V druhé oblasti si vyrazíte vlastní minci s českým lvem ve zlatém nebo stříbrném provedení. Stanete se tak stejným lisařem, který pracuje u nás v mincovně. Vezmete si střížek, vložíte do lisu, zmáčknete tlačítka, vyrazíte si minci, její kvalitu zkontrolujete pod lupou a vložíte do kapsle. Ve třetím segmentu můžete nahlédnout do emisního plánu, který aktualizujeme každé tři měsíce. Prostřednictvím brýlí uvidíte 3D mince, které se budou razit v následujícím období. To, co máme jinak v tištěné podobě, si zákazník může prohlédnout z obou stran ve skutečné velikosti a lépe představit. Čtvrtá větev je spíše prezentační a obsahuje videa z České mincovny.

Kde si mohou lidé aplikaci vyzkoušet?

Zatím zkoušíme aplikaci s virtuálními brýlemi v rámci pilotního projektu v prodejně v Havelské ulici v Praze. Lidé se mohou registrovat dopředu do časových slotů, které jsou vždy o víkendu od 13:00 do 15:00. Objednat se mohou přes email nebo osobně na prodejně.

V čem je aplikace unikátním zážitkem?

V aplikaci si můžete na mince sáhnout, kdežto při standardní návštěvě provozu se na ně sahat nesmí. Vyrazit si vlastní minci se vám také ve výrobě nepoštěstí, jsou tam profesionální raziči. Toto všechno je tedy bonusem navíc.

Kdy se zrodil prvotní nápad ke vzniku aplikace?

Prvotní nápad přišel v loňském roce. Byli jsme se podívat ve Virtuplexu na pavilon České republiky pro výstavu EXPO 2020, které jsme se také zúčastnili. Tam jsme si uvědomili, že mincovnu můžeme prostřednictvím virtuální reality přenést kamkoli na světě. To byl první podnět, abychom o tom s Virtuplexem začali jednat a zkusili něco vyvinout.

Jaké jsou důvody, které vedly ke vzniku aplikace?

Jedním z důvodů byla zkušenost z období pandemie covidu a lockdownu, kdy byly prodejny zavřené a my jsme hledali nové způsoby, jak zůstat se zákazníky v kontaktu. Chtěli jsme dát zákazníkovi možnost podívat se do mincovny bez toho, aniž by musel jet až do Jablonce nad Nisou. Bohužel, častější návštěvy samotného provozu nejsou možné z provozních a bezpečnostních důvodů. Toto je možnost, jak zákazníka pozvat přímo do jejího prostředí. Ukazujeme mu příběh vzniku mincí, a navíc nabízíme příležitost si vlastní minci vyrazit.

Jak výslednou aplikaci hodnotíte?

Byl jsem překvapený, že virtuální realita dokáže být tak moc skutečná. Když jsem měl možnost si headset vyzkoušet na vlastní kůži, měl jsem opravdu pocit, že stojím v mincovně u lisu bez jakéhokoliv zkreslení.