Zpět na články

Mobilní Virtuplex cestuje za zákazníky po celém světě

Slovensko, Maďarsko nebo i Chorvatsko. Virtuplex jde zákazníkům naproti a svou technologii vozí k nim. Už pravidelně této služby využívá společnost Procter & Gamble.

Jak technologie funguje? Jak se v čase vyvíjela a jaké jsou aktuální plány společnosti? Na otázky odpovídal Miroslav Procházka, Project Manager společnosti Virtuplex. 

Co je mobilní Virtuplex?

Jedná se o technologii, pomocí které jsme schopni přenést zážitek z naší haly po celém světě. Využíváme této možnosti, pokud k nám klient nemůže nebo nechce z jakékoliv důvodu přijet. Zároveň je to skvělý nástroj, jak lze projekt odprezentovat i zapojeným třetím stranám. Náš zákazník tedy nemusí například svého klienta zvát na předváděčku k nám na halu, ale my můžeme přijet za ním.

Jaké nové příležitosti z toho pro společnost plynou?

Dosud jsme byli limitováni tím, že k nám do jedné z našich hal museli klienti přijet. To už není nyní podmínkou. Našim zákazníkům tak nabízíme nový produkt, díky kterému bude plánování spolupráce zase o něco snažší. Zároveň jsme schopni flexibilně reagovat na poptávku nejen v Česku ale i v zahraničí. V případě tradiční expanze bychom museli v zahraničí otevírat další haly, nyní můžeme na konkrétní projekty dojet my.

Kdo z vašich klientů si koncept mobilního Virtuplexu již vyzkoušel?

Prvním zákazníkem byla loni na jaře společnost Procter & Gamble, s kterou udržujeme spolupráci i nyní. Každoročně s nimi připravujeme VR prezentaci jejich produktového světa, který jedeme ukázat i zahraničním partnerům společnosti. Letos jsme takto byli v Maďarsku a Chorvatsku. Vedle toho jsme mobilní Virtuplex využili také při konferenci Forbesu Next Big Thing, jíž byl Virtuplex partnerem.

Jak se za ty necelé dva roky vyvinula a posunula celá technologie?

Ze začátku jsme využívali zcela jinou technologii na přenos obrazu. Jmenovala se Backpack PC a jednalo se o v podstatě o batůžky, v nich si uživatel VR nosil na zádech malý počítač. Nyní má každý na hlavě pouze velice lehký a pohodlný headset s vysokou výdrží baterky. Místo původních 20 minut se může uživatel ve VR pohybovat i hodinu a půl. Díky tomu se může do virtuálního prostředí naplno ponořit, protože ví, že nebude ničím a nikým rušen.

Od první prezentace se samozřejmě posunula i kvalita práce a technologie, kterou Virtuplex nabízí. Prostředí ve virtuální realitě má nyní vyšší kvalitu obrazu, jeho součástí jsou i interaktivní prvky, jakými jsou například grafy nebo průchozí portály. Přidáváme také zvukový doprovod a další podněty, které pocit immerse ještě více umocní. Celková kvalita zážitku pro zákazníka se díky tomu všemu hodně zvýšila.

Jak náročné je pro vás převést celou techniku na místo? A kolik vybavení s sebou standardně vozíte?

S každým výjezdem je to pro nás snažší a snažší. Postupně jsme vychytali detaily a celý systém převozu techniky, díky čemuž zvládneme mobilní Virtuplex postavit během 3 hodin. Na místě máme již zažitý check-list. Vezeme s sebou počítače, headsety a vlastní síťové vybavení, skrz které následně streamujeme. Přešli jsme v této souvislosti na síťového připojení Wifi 6E, což je bezdrátové nejnovější připojení a řada domácností nebo firem ho ještě nemá. Díky tomu je prostor okolo nás prázdný, a my se tak nemusíme obávat o stabilitu signálu. Od klienta potřebujeme zajistit pouze přístup k elektrickému proudu a prostor na prezentaci.

Jak probíhá instalace mobilního Virtuplexu na místě?

Kromě výše uvedené techniky s sebou vezeme také zhruba 15 roll-upů s různými vzory a malé koberečky. Vše rozmístíme do prostoru, tak abychom vychytali hluchá místa, která by mohla způsobit, že headset začne tzv. driftovat, tedy že začne obraz skákat a hýbat se tak, jak nemá. Problematické mohou být například velké bílé stěny, které díky roll-upům “rozbijeme”. I přesto, že koberce a roll-upy fungují dobře, je to poměrně náročné na celou instalaci. Řešíme proto, jak můžeme jejich počet stáhnout na co nejmenší množství při zachování stejné kvality obrazu.

Jaké máte ohlasy na toto řešení?

Obecně jsou ohlasy velice pozitivní. Stále je to pro lidi ale něco nového. I přesto, že řada z nich už virtuální realitu v určité formě zažila, s volností pohybu ve VR zkušenosti nemá. To je vždy překvapí a občas se jim začne dělat i trochu špatně. Jedná se ale o minimální procento. Většinou jsou lidé nadšení. Zákazník si také vždy pochvaluje možnost interakce s více uživateli najednou. Ve virtuálním prostředí se pohybuje ve skupině. Svého klienta tak může celým projektem nebo příběhem provázet a odvyprávět mu ho.