Zpět na články

VZLÚ představil ve Virtuplexu koncept autonomní vzdušné dopravy budoucnosti

Aerotaxi dopraví pasažéry z pražského Hlavního nádraží na Letiště Václava Havla za 4 minuty nebo z Prahy do Karlových Varů za 26 minut.

Doprava ve městech pomocí autonomních létajících prostředků je směr, kterým se ubírá svět. Podle odhadů společnosti Morgan Stanley z roku 2021 vzroste do roku 2050 hodnota světového trhu eVTOL na 9 bilionů USD (Morgan Stanley: A Slow Take-Off, But Sky is the Limit). A Česká republika nezůstává pozadu.

„Urban Air Mobility je koncept, který otevírá zcela novou kapitolu dopravy cestujících a nákladu. Zažíváme výjimečnou příležitost, kdy se celosvětově otevírá mimořádně velký prostor pro nový dopravní byznys, a české výzkumné organizace a firmy jsou u toho. Aby koncept Urban Air Mobility mohl hrát významnou roli i v prostředí České republiky, je nezbytné již nyní brát v úvahu aspekty tohoto druhu dopravy při územním plánování a vytváření plánů dopravní obslužnosti,“ vysvětluje generální ředitel Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu (VZLÚ) Josef Kašpar, pod jehož vedením pracují čeští odborníci na projektu s názvem Vertimove, který řeší zasazení vzdušné dopravy do České republiky.

VZLÚ vyvíjí také autonomní létající prostředek s názvem MiYa, který byl již v loňském roce představen veřejnosti právě ve Virtuplexu. Tento letoun uveze zhruba 400 kg nebo 4 osoby, bude mít rozpětí křídel 15 metrů a poletí rychlostí až 300 kilometrů v hodině. „Jsme rádi, že jsme součástí tak významném projektu, jakým je plánování nového způsobu městské přepravy. Prezentace modelu a prostředí vertiportu prostřednictvím virtuální reality dává možnost lépe zobrazit a vysvětlit celý nový inovativní způsob přepravy osob budoucnosti," říká Michael Sido ze společnosti Virtuplex a dodává: „Díky naší unikátní cloudové platformě jsme navíc v průběhu příprav projektu mohli k fyzické prezentaci VR modelu zástupcům VZLÚ v naší pražské hale vzdáleně připojit i architekta vertiportu Michala Postráneckého, který působí ve Spojených státech.“

„Když jsem měl možnost poprvé ve Virtuplexu projít první návrhy našeho vertiportu, byl jsem překvapený, jak může volný pohyb v prostoru pomoci lepšímu navnímání modelu. Přestože v našem studiu s virtuální realitou běžně pracujeme, nasazení modelu do haly umožňuje zažít projekt výrazně realističtěji. Navíc možnost připojit se do haly vzdáleně přes cloudové řešení šetří čas a peněz tím, že se nemusí všechny zainteresované strany, tedy zadavatel, architekt a například uživatel fyzicky dostavit na jedno místo,“ říká architekt Michal Postránecký a dodává: „V používání virtuální reality vidím obrovský benefit nejen pro klienty, ale i pro nás architekty. Díky VR si totiž můžeme lépe a rychleji ověřit všechny souvislosti. Ne nadarmo už více než tři čtvrtiny architektonických studií ve Spojených státech ve virtuální realitě pracují.“