Zpět na články

Novináři zažili virtuální prohlídku vzdušné dopravy budoucnosti

Média dorazila v hojném počtu. Nechyběl štáb ČT nebo CNN Prima News. Událost si nenechal ujít ani prestižní technologický magazín Wired.

Největší prostor na virtuální realitu ve střední Evropě - pražská hala společnosti Virtuplex, se na jeden den proměnila v místo budoucnosti. Účastníky mediálního eventu vzala virtuální realita na vertiport určený pro autonomní bezpilotní létající prostředky, které budou jednou fungovat jako vzdušné taxíky. Tento koncept městské a meziměstské vzdušné dopravy by mohl v budoucnu přispět ke zlepšení transportu mezi městy i v rámci měst.

Jak bude celý koncept fungovat? A jak je Česká republika daleko od jeho reálné implementace? Zjišťovali ve Virtuplexu novináři na mediálním eventu VZLÚ, který celý projekt s názvem Vertimove vede. Kromě virtuálního vertiportu určeného pro přistávání těchto „dronů řízených umělou inteligencí,“ si novináři prohlédli i demonstrátor létajícího prostředku v měřítku 1:4 a v reálné velikosti designéry vytvořený interiér kabiny.

Projekt médiím představil Josef Kašpar, generální ředitel VZLÚ a Petr Raška, vedoucí oddělení bezpilotních systémů VZLÚ. Na místo dorazili také zástupci institucí, které na projektu spolupracují. Mezi nimi nechyběl ani architekt celého konceptu Michal Postránecký.

Do pražské haly společnosti Virtuplex dorazili novináři v hojném počtu. Událost si nenechali ujít hned 2 televizní štáby. Zastoupení měl také pořad Experiment z Českého rozhlasu. Vedle mainstreamových médií nechyběli ani zástupci z těch oborových. Prezentace zaujala například server czechtravelpress.cz, export.cz nebo developmentnews.cz. Celkem se na event akreditovalo téměř 20 médií.