Zpět na články

Virtuplex představil své technologické novinky na konferenci Forbes Next Big Thing

Jako partner Forbes Next Big Thing arény přivezl Virtuplex účastníkům virtuální realitu až na dosah ruky.

Špičkový technologický festival Forbesu zaměřený na aktuální technologické inovace, futuristické vize, startupy a vědu přilákal i letos stovky návštěvníků. Součástí nabitého programu byla vystoupení českých i zahraničních spíkrů, panelové diskuze, praktické workshopy, a také oblíbená NEXT Big Thing aréna, které se stal Virtuplex partnerem. Tato technologická a zážitková zóna přinesla návštěvníkům živou zkušenost s aktuálními technologickými novinkami na trhu.

Virtuplex v aréně nainstaloval svou dosud největší mobilní VR halu o rozměrech 10x10 metrů, která účastníkům zajistila dostatečný prostor pro volný pohyb při prohlídce projektů ve virtuální realitě. Do virtuální scény se mohlo ponořit až pět lidí najednou, kteří mezi sebou interagovali, pokládali otázky zástupcům Virtulexu a zjišťovali, jak jim může virtuální realita pomoct v jejich byznysu. Prohlídka byla vytvořena tak, aby uživatelům odprezentovala hlavní segmenty, ve kterých je Virtuplex aktivní. Návštěvníci si prohlédli projekty z oblasti Real Estate a developmentu, retailu či interiérového designu.

Mobilní VR hala přenesla návštěvníky k projektu Masaryčka i do slovenského lyžařského střediska Jasná

VR zážitek odstartoval u unikátního architektonického projektu Masaryčka, na kterém pracovalo londýnské studio Zaha Hadid Architects. Scéna představila využití virtuální reality při práci s exteriérem budov i jejich okolím. Dokonalý pocit immerse v tomto případě umocnil přidaný ruch velkoměsta či procházející lidé. Po pár krocích se uživatelé ocitli ve fiktivní obchodní jednotce umístěné do projektu Masaryčka, kterou vyplňovaly regály s drogistickým zbožím. Tato scéna replikovala obchod vytvořený Virtuplexem, na kterém společnost ukázala využití VR v retailu, pod které spadá například in store marketing, navigace v prostoru nebo testování a chování zákazníků.

Poté se uživatelé pomocí VR výtahu přemístili na Slovensko do lyžařského střediska Jasná, kde Virtuplex pracuje na hotelu Central pro společnost Tatry Mountain Resorts. Součástí prohlídky byl interiér restaurace hotelu, kde si mohl každý prostřednictvím tzv. handtrackingu změnit pouhým pohybem ruky látku na křeslech, zvolit jinou barvu koberce nebo stolové desky.

Prohlídku završila třetí scéna z prostředí velkoměsta, do které VR operátoři umístili model žákovského projektu Škoda Academy - unikátní Škoda Montiaq. Návštěvníci si mohli do vozu nejen “sednout”, ale i vyzkoušet otevírání dveří nebo změnit jeho barvu.

Mixovaná realita i VR model upravený pro rozhraní telefoni či tabletu

Díky nejnovějším brýlím na mixovanou realitu HTC VIVE XR Elite si návštěvníci akce mohli vyzkoušet zasazení virtuálního vozu Škoda do reálného prostředí, a prolnuli tak mezi sebou tyto dva světy.

Vyžití mixované reality v projektech je jen jednou z novinek, na kterou se chce Virtuplex aktuálně zaměřit. VR modely, které vznikají ve Virtuplexu, je nově možné využít i na dalších platformách, mezi které patří například LCD projekční plochy, tablety nebo chytré telefony. Pro klienta díky tomu odpadá závislost na hale Virtuplexu a projekt může dále prezentovat svým klíčovým partnerům a zákazníkům z prostředí, které mu vyhovuje.