Zpět na články

Virtuální realita proniká do hotelového byznysu

Společnost Tatry Mountain Resorts (TMR) využila virtuální realitu k odladění architektonického návrhu svého nového hotelu Central v lyžařském středisku Jasná.

Společnost TMR patří ke špičce poskytovatelů v oblasti cestovního ruchu ve střední a východní Evropě. Obchodní činnost společnosti je rozdělena do tří hlavních segmentů – hory a zábavní parky, hotely a realitní projekty. Do portfolia TMR spadá celkem 10 lyžařských středisek na území Slovenska, Česka a Rakouska, dále například známé slovenské vodní parky Bešeňová a Tatralandia a na 20 hotelů. Hned 7 z nich je postaveno v největším lyžařském středisku na Slovensku, Jasná. V budoucnu se nabídka tohoto střediska rozroste o další hotel s názvem Central, který je již od loňského jara ve výstavbě.

Společnost TMR se při stavbě tohoto hotelu, který se stane novou dominantou Bílé Púte, rozhodla využít služeb Virtuplexu a zapojit virtuální realitu do celého procesu.

„O použití virtuální reality jsme uvažovali už delší dobu, ale tehdy dostupné provedení neodpovídaly našim požadavkům. Návštěvou Virtuplexu v Bratislavě jsme vstoupili do úplně jiného světa, jehož “reálnost” nás šokovala a příjemně překvapila, protože jsme dokázali celý projekt navnímat až do posledních detailů,” říká Igor Mráz, ředitel TMR Real Estate.

Virtuální realita se klientovi osvědčila jako skvělý nástroj, díky kterému si mohl ověřit architektonický návrh stavby. Eliminoval tak případná rizika spojená s přehlédnutím dílčích detailů, a zároveň lépe navnímal projekt v souvislosti s jeho okolním prostředím. Na celou stavbu se mohl podívat v libovolném měřítku, projít se kolem budovy i vybranými vnitřními prostory.

Virtuální model zároveň posloužil jako skvělý nástroj pro prezentaci místní samosprávě a budoucím klientům. Společnost TMR díky tomu ušetřila čas a finanční prostředky, které by musela vynakládat na fyzickou stavbu mockupů. Celý rozhodovací proces spojený s výstavbou se navíc zrychlil a zjednodušil.

„Jsme rádi, že jsme mohli ukázat možnosti a velkou přidanou hodnotu VR také v segmentu hoteliérství. Nejde totiž jen o možnost využití virtuální reality ve fázi projektování, ale i pro prezentaci vzorových apartmánů, které se fyzicky vůbec nemusím stavět," říká Adriana Zalová z Virtuplexu a dodává: „Spolupráce s TMR funguje výborně a již nyní pracujeme na dalších společných projektech.“

ZPĚTNÁ VAZBA KLIENTA

„Naše očekávání, která jsme měli od spolupráce na začátku, se plnohodnotně naplnila. Získali jsme přesnější představu našeho plánu v kontextu současného prostoru a lokality. Celý proces realizace stavby se také zrychlil a zjednodušil. Jako velice pozitivní hodnotíme možnost prohlédnutí si stavby v poměru 1:1. Pocit z virtuální procházky v budoucím objektu byl zážitek nejen pro nás, ale i pro naše partnery.”

Igor Mráz, ředitel TMR Real Estate