Zpět na články

Žáci z projektu Moon Camp Challenge zkoumali tajemství vesmíru ve VR

Virtuální procházku po povrchu Měsíce zažili minulý týden studenti základních a středních škol zapojení v projektu Moon Camp Challenge. Virtuplex hostil stejnou akci již podruhé.

Školní projekt Moon Camp Challenge pořádá vzdělávací kancelář Evropské vesmírné agentury ESERO. Využívá inovativní výukové technologie a vyzývá studenty, aby navrhli své vlastní měsíční sídlo pomocí nástroje pro 3D modelování. Týmy musí navrhnout svůj tábor na Měsíci, který by měl být přizpůsoben jeho prostředí, měli by zvážit využití místních zdrojů a poskytnout astronautům ochranu a zázemí pro život a práci.

Jednu takovou základnu navrhl vesmírný architekt Tomáš Rousek z architektonického studia XTEND Design. Právě po jejím povrchu se mohli studenti zapojení v soutěži projít, a načerpat tak inspiraci pro návrh své vlastní lunární základny. Součástí programu byla i diskuze nad tématem dobývání vesmíru a ukázku 3D tisku od Prusa Research.

„Jsme rádi, že jsme mohli navázat na tradici z loňského roku, kdy se ve Virtuplexu poprvé uskutečnila stejná akce v rámci školního projektu Moon Camp Challenge. Našim cílem je v letošním roce převést vítězný studentský návrh do virtuální reality, a obohatit tak naši sbírku virtuálních lunárních základen,” říká za Virtuplex Michael Sidó.