Zpět na články

Český národní pavilon pro světovou výstavu EXPO 2025 ožil ve virtuální realitě

Virtuální dvojče pavilonu si mohli projít partneři z řad firem, ale i krajů, měst a nejrůznějších institucí. Představen byl i novinářům.

Přesně rok před zahájením světové výstavy EXPO 2025 odhalili Češi virtuální dvojče svého národního pavilonu v sídle společnosti Virtuplex. U této příležitosti také generální komisař české účasti na světové výstavě Ondřej Soška podepsal smlouvu s generálním dodavatelem stavby na český národní pavilon, japonskou stavební společností Daisue (jejím generálním ředitelem Kazunori Muraem).

Na převedení českého národního pavilonu pro světovou výstavu EXPO 2025 v Ósace do virtuální reality se příkladně ukázaly velké přínosy moderních technologií virtuální reality. Od raných fází projektu bylo možné procházet pavilonem v prostoru haly ve Virtuplexu a ladit s architekty model do posledního detailu – od použitých materiálů až po intenzitu světla uvnitř. Díky virtuálnímu modelu vzniklo také vůbec první video českého národního pavilonu.

„S organizačním týmem EXPO jsme detailně diskutovali a simulovali například cestu pavilonem a jeho klíčové části. Díky tomu, že v modelu procházíte v měřítku 1:1, máte možnost vnímat všechny vzdálenosti, pohledy na interiér ale také výhledy ven z pavilonu. Prostřednictvím různých variant řešení interiéru umožňuje také model obchodním partnerům bližší seznámení s potenciálními variantami využití prostor,“ přibližuje několikaměsíční práci spoluzakladatel a CEO Virtuplexu Martin Petrovický.

Novináři zažili prohlídku virtuálního pavilonu

Jedinečnou příležitost si nenechala ujít ani přední česká média, která na akci dorazila v hojném počtu. Nechyběl Český rozhlas, Česká televize ani Česká tisková kancelář. Pozornost si událost získala i u redaktorů z magazínu Forbes, Deníku N nebo Práva. Celkem se na místě sešlo 17 veřejnoprávních a soukromých médií.

Klíčové informace se novináři dozvěděli od těch nejpovolanějších. Kromě generálního komisaře české účasti Ondřeje Sošky, vystoupili také architekti českého národního pavilonu ze studia Apropos Architects. Novinářům byl představen i oficiální maskot české účasti – exponaut René z dílny tuzemského skláře Reného Roubíčka. Součástí eventu byl i tradiční japonský zvyk – rozbití a následné vypití saké – konaný na počest uzavření smlouvy s generálním dodavatelem stavby pro český národní pavilon, společností Daisue.

„Možnost procházet pavilon s 3D brýlemi, vidět jej v měřítku 1:1, odchytávat nejrůznější nedostatky ještě před tím, než začneme stavět, a zároveň ukazovat velice reálný model našim zasmluvněným i potenciálním partnerům, je nedocenitelná,“ říká generální komisař české účasti Ondřej Soška.