Zpět na články

ROZHOVOR: Architekt Tomáše Rousek navrhl podobu nové haly Virtuplexu na Slovensku

Architekt Tomáš Rousek je ředitelem společnosti XTEND DESIGN založené v Londýně a v Praze. Zaměřuje se jak na vesmírnou i pozemskou architekturu, tak i na grafický a produktový design.

„Spoustu inspirace z oblasti moderní architektury a technologií jsem si odnesl také z návštěvy EXPO v Dubaji. Líbily se mi tam pavilony, které diváka prováděly různými expozicemi, a říkal jsem si, že by bylo fajn, kdyby i pobočka Virtuplexu člověka vtáhla dovnitř a nabídla mu už při vstupu nějaký zážitek,” říká Tomáš Rousek.

Architekt Tomáš Rousek je ředitelem společnosti XTEND DESIGN založené v Londýně a v Praze. Zaměřuje se jak na vesmírnou i pozemskou architekturu, tak i na grafický a produktový design. Podílel se na projektech pro NASA, ESA, EU a celou řadu společností v Evropě a Americe. Na předloňském ročníku festivalu Czech Space Week odprezentoval ve virtuální realitě v hale Virtuplexu svůj design základny na Měsíci včetně unikátního konceptu lunárního roveru LUNIAQ. Ten byl prezentován v médiích po celém světě a virtuální simulace se stala součástí loňského výstavy Moon2Mars ve Space Center Houston.

Nyní měl Tomáš Rousek za úkol připravit návrh interiérového designu nové haly Virtuplexu v Bratislavě, která se slavnostně otevřela loni v říjnu.

Jak začala vaše spolupráce s Virtuplexem?

O Virtuplexu jsem slyšel už v době, kdy se teprve plánovalo otevření jejich první haly v Praze. Pak mě Martin Petrovický pozval na vyzkoušení si virtuální reality, a poté se všechno propojilo. Nejdříve jsme začali spolupracovat v rámci vesmírných projektů – vytvoření virtuálního modelu lunárního vozidla LUNIAQ a také základny na Měsíci. Právě procházka po lunární základně byla jednou z highlightů při slavnostním otevření haly v Bratislavě.

Když se společnost Virtuplex rozhodla otevřít v Bratislavě největší halu na komerční využití virtuální reality, oslovila vás, abyste vytvořil interiérový design nové pobočky. Jaké bylo zadání?

Když se začalo uvažovat o pobočce v Bratislavě, brali jsme to jako příležitost zamyslet se nad tím, jak vytvořit určitý charakteristický styl pro Virtuplex. Styl, který by jednou mohl být zpětně aplikovatelný i na první pobočku v Praze a poté třeba i na další pobočky. Virtuplex je unikátní především využívanými technologiemi a to jsme se snažili uchopit. Naším cílem bylo navrhnout funkční design z hlediska provozu a udělat to jednoduché, ale zároveň originální. Pobočce dominuje bílá hala, a proto jsme se rozhodli prostor oživit výraznými dílčími barvami, které se objevují v grafice a na nábytku.

Je interiérový design této haly něčím technologicky specifický?

Bratislavská hala byla už od začátku navržena pro streamování, máme tam proto ke schodům přistavenou serverovnu s počítači. Grafika se streamuje do headsetů, a to znamená, že klient už nemusí nosit přenosný počítač na zádech a ve virtuální realitě se pohybuje už pouze s headsetem. Určitě také stojí za zmínku, že jsme návrh VR laboratoře rovnou vymýšleli ve virtuální realitě. V jednu chvíli jsme ho importovali také do VR haly v Praze, kde se v něm fyzicky prošli lidé z managementu. Do budoucna bychom toho rádi využili i při úpravě pražské pobočky. V takovém případě se bude člověk pohybovat ve VR simulaci budoucí podoby prostoru, ve kterém reálně je.

Co vám posloužilo jako inspirace při vytváření návrhu celkového designu?

Navázali jsme na industriální charakter, který se nabízel. Samozřejmě jsme do něj chytře chtěli promítnout i brand Virtuplexu. Spoustu inspirace z oblasti moderní architektury a technologií jsem si odnesl také z návštěvy EXPO v Dubaji. Líbily se mi tam pavilony, které diváka prováděly různými expozicemi, a říkal jsem si, že by bylo fajn, kdyby i pobočka Virtuplexu člověka vtáhla dovnitř a nabídla mu už při vstupu nějaký zážitek. Tak vznikl nápad na trychtýř v tmavé výrazné barvě, která znázorňuje bránu do virtuální reality. Velké polygonové tvary procházejí budovou, plynule navazují z místnosti do místnosti a táhnou člověka hlouběji směrem k hale. Dokonce i kuchyňku v první patře jsme navrhovali tak, aby tam polygony navazovaly. Potom se prostor plně otevře a klientovi se nabídnout virtuální modely budoucnosti na ploše o rozloze 700 m2. Podobný zážitek bychom rádi vymysleli i pro vchod do pražské pobočky. Vzniklý styl je celkem flexibilní a představuji si, že by se dal pěkně aplikovat na novou generaci poboček Virtuplexu v Londýně nebo v jiných městech, kde se do budoucna otevřou.